Protocol: Samen veilig doorwerken

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) confronteert werkend Nederland in korte tijd met ingrijpende veranderingen en onzekere tijden wat betreft werk en inkomen. Het virus bedreigt onze gezondheid en heeft veel invloed op de economie. In sommige sectoren is het veel drukker, in andere sectoren ligt het werk stil. Voor veel uitzendkrachten heeft het coronavirus grote gevolgen.

Het protocol ‘Samen veilig doorwerken voor de uitzendbranche’ is in overleg met FNV, CNV, de Unie, LBV, ABU en NBBU opgesteld en deze gaat per 6 mei 2020 in. Het protocol biedt duidelijkheid aan uitzendkrachten, uitzendorganisaties en opdrachtgevers over veilig werken in de anderhalve-meter-economie. Het uitzendprotocol biedt duidelijkheid over wie op welk moment verantwoordelijk is voor het verstrekken en naleven van de informatie over coronamaatregelen.

  • Opdrachtgevers zijn verplicht uitzenders voldoende informatie te geven over specifieke werkomstandigheden en veiligheidsmaatregelen op de werkplek en binnen de branche.
  • Wij als uitzendorganisatie zijn verplicht de uitzendkracht hierover te informeren en te controleren of de uitzendkracht deze informatie begrijpt. Dit heet doorgeleidingsplicht. Uitzendkrachten weten op die manier welke veiligheidsrisico’s er zijn op de (nieuwe) werkplek en met welke maatregelen zij rekening moeten houden.

Uitgangspunt van dit protocol zijn de geldende adviezen en maatregelen van het RIVM. Raadpleeg de website van het RIVM  voor de algemene maatregelen en voorschriften rondom het handelen in het geval van (een verdenking van) coronabesmetting.

Poster coronamaatregelen uitzendbranche

Handreiking COVID-19 van werkgevers en werknemers

Het coronavirus plaatst werkgevers en werknemers voor de opgave om extra maatregelen te nemen voor gezond en veilig werken. Vanuit het SER-Arboplatform en de Stichting van de Arbeid is een handreiking ontwikkeld om bedrijven daarbij te helpen. Bedrijven kunnen maatregelen uit de handreiking overnemen om het risico op besmetting met het coronavirus binnen hun bedrijven tegen te gaan.