Tips voor een duidelijk CV
Wat is een CV?
Een CV staat voor Curriculum Vitae. Het is een kort overzicht van jouw gegevens, opleiding(en), je werkervaring en jouw interesses. Aangevuld met jouw kwaliteiten die passen, bij de in de vacature omschreven, eisen en wensen. Houd het bij hoofdzaken. In het sollicitatiegesprek kun je een toelichting geven.
Schenk vooral aandacht aan de voor de functie belangrijkste kwaliteiten. Dus een relevante opleiding, werkervaring in vergelijkbare functies, een cursus of ervaringen die je hebt opgedaan, door een hobby of werkzaamheden die je hebt verricht bij een vereniging. Heb je een periode niet gewerkt, geef dan zoveel mogelijk aan wat de reden hiervan is. Je hebt bijvoorbeeld een periode voor je kinderen gezorgd of een cursus gevolgd of een andere invulling gegeven aan die periode.
Opmaak
Een CV moet goed leesbaar zijn en zonder spelfouten geschreven. Typefouten kunnen betekenen dat je CV in de prullenbak terecht komt. Belangrijke informatie moet de toekomstige werkgever snel kunnen vinden. Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd. Lees je CV goed door wanneer je denkt dat hij klaar is. Wanneer je jouw CV een aantal keren hebt aangepast zie je bepaalde fouten misschien over het hoofd. Laat je CV vervolgens altijd nog even door een ander controleren.
Inhoud
- Persoonsgegevens: naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres.
- Opleidingen, diploma’s, cursussen en certificaten. De laatst gevolgde opleiding staat hierbij bovenaan.
- Werkervaring. Hierbij kun je ook denken aan stages of vakantiebanen. Ook hier zet je bovenaan de meest recente baan. De laatste functies kun je uitgebreid beschrijven. Oudere functies hoef je alleen kort te benoemen. Lees goed in de vacature welke ervaring wordt gevraagd. Speel hierop in bij het beschrijven van de door jouw uitgevoerde taken, verantwoordelijkheden en resultaten.
Verder kun je jouw CV aanvullen met belangrijke informatie voor de sollicitatie. Hierbij kun je denken aan:
- Competenties. Dit zijn persoonskenmerken, dus kwaliteiten waar jij over beschikt.
- Vrijwilligerswerk. Dit betreft activiteiten die jij doet of hebt gedaan voor een vereniging.
- Hobby’s of interesses.
- Overige van belang zijnde informatie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het hebben van een rijbewijs, kennis van softwareprogramma’s, talenkennis etc.
Referenties
Door het raadplegen van referenties kan een toekomstige werkgever een beeld krijgen van jouw kwaliteiten en jou als persoon. Dit kan bijvoorbeeld een docent zijn of je huidige of een vorig werkgever. Referenties mogen pas geraadpleegd worden nadat je op sollicitatiegesprek bent geweest. Overleg wel eerst of jouw referentie hiermee akkoord gaat.
Waar uitzendbureaus/bedrijven naar kijken in een CV
Het kost de lezer ongeveer zes seconden om aan de hand van een CV te besluiten of je wordt uitgenodigd voor een gesprek of niet. Punten waar op gelet worden zijn:
- Naam
- Huidige functie en werkgever
- Startdatum huidige functie
- Voorgaande functie en werkgever
- Startdatum voorgaande functie
- opleiding
Korte Cv’s met een overzichtelijk lay-out worden zorgvuldiger bestudeerd dan lange en onoverzichtelijke Cv’s. Maak je CV overzichtelijk en vermijd lange stukken tekst. Je kan bijvoorbeeld bulletpoints gebruiken om de meest belangrijke prestaties te verduidelijken.
Motivatiebrief
Een motivatiebrief is onderdeel van je sollicitatiebrief waarin je de reden vermeldt waarom jij denkt geschikt te zijn voor de baan waarop je solliciteert.