Sollicitatietips

Sollicitatiegesprek

Het is gelukt! Je mag op sollicitatiegesprek. Je krijgt de kans om kennis te maken met je toekomstige werkgever. Dit moment moet je dus optimaal benutten om jezelf te verkopen en te laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor die ene leuke baan. Met deze tips willen we je helpen om een goed gesprek met je toekomstige werkgever aan te kunnen gaan.

Voorbereiding

Lees aandachtig de informatie over het bedrijf die je hebt verzameld via internet of andere media. Als je al weet met wie je een gesprek hebt kun je je contactpersoon via LinkedIn opzoeken zodat je alvast iets weet over je gesprekspartner.
Ga verder bedenken wat voor vragen je zou kunnen krijgen en probeer alvast antwoorden hierop te bedenken. Veel voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn:

  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
  • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
  • Waarom moeten we voor jou kiezen?
  • Noem een paar goede en slechte eigenschappen van jezelf.

Presentatie

Ga goed verzorgt en correct gekleed naar een sollicitatiegesprek. Probeer erachter te komen wat voor kledingcultuur er heerst bij een bedrijf en pas je kleding daarop aan. Kom op tijd op het gesprek, niet meer dan een kwartier te vroeg, maar zeker niet te laat!

Het gesprek

Wees enthousiast tijdens het gesprek en toon interesse in het bedrijf. Verder is het belangrijk dat je een positief beeld van jezelf schetst maar je moet niet gaan overdrijven. Het is helemaal niet erg als je zenuwachtig bent voor het gesprek. Daarmee geef je aan dat je graag die baan wilt hebben. Je kunt alleen je gesprekspartner overtuigen dat je geschikt bent voor je functie als je daar zelf ook van overtuigd bent.

Afsluiting

Aan het einde van het gesprek wordt vaak gevraagd of je zelf nog vragen hebt. Bereid dus van te voren een paar vragen voor. Als afsluiting van het gesprek wordt vaak verteld  hoe de procedure verder verloopt. Hier mag je ook gerust naar vragen. Geef bij het verlaten van de gespreksruimte alle gesprekspartner een stevige hand en bedank ze voor hun tijd.