Mantelzorg & werk

Wanneer ben je mantelzorger?

Stel jezelf de volgende 3 vragen:

  1. Zorg jij voor iemand die extra hulp nodig heeft?
  2. Duurt deze zorgvraag langer dan 3 maanden?
  3. Doe jij dit vanuit een persoonlijke band die je met die persoon hebt?

Is jouw antwoord 3x ja, dan bent jij mantelzorger.

Het geven van mantelzorg is iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind blijkt gehandicapt, een vader gaat dementeren, een partner krijgt een chronische ziekte, een vriend krijgt een hersenbloeding of een buurvrouw wordt slecht ter been. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om iemand een handje te helpen en het kan je veel voldoening geven. Maar wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. Denk aan stress, oververmoeidheid of lichamelijke klachten.

Team WERQ werkt mantelzorgvriendelijk!

Naast dat team WERQ het belangrijk vindt dat we jou situatie kennen, willen we jou ook graag ondersteunen. WERQ werkt mantelzorgvriendelijk. Dit houdt in dat we samen met jou naar jouw situatie kijken en oplossingen proberen te zoeken, zodat jij werk en zorg kunt blijven combineren.

Neem gerust contact met ons op. Wil je het liever bespreken met onze Vertrouwenspersoon? Dan kan dat. Bel met ons: 0528 – 28 74 00.

Wist je dat het Stichting Welzijns Werk Mantelzorgondersteuning aanbied? En ken je de activiteiten van Mantelzorg-Vitaal? NEE? Lees dan de info hieronder:

SWW – Ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorgondersteuning helpt je de zorglast wat te verlichten. De ondersteuning en advisering van mantelzorgers in de gemeente Hoogeveen is gratis. Het belang van de mantelzorger – jong of oud – staat daarbij voorop.

Wie zorgt voor een langdurig zieke partner, gehandicapt kind of ander familielid, is mantelzorger. De ondersteuning die SWW aan biedt bestaat uit:

  • Emotionele ondersteuning: bij de mantelzorgconsulent kun je je verhaal kwijt;
  • Praktische ondersteuning: hulp bij regelzaken;
  • Informatievoorziening: bijvoorbeeld over mantelzorg, ziektebeelden, vrijwilligerszorg;
  • Respijtzorg; jouw zorg kan tijdelijk worden overgedragen aan een vrijwilliger of een professionele hulpverlener.
  • Lotgenotencontact: gespreksgroepen voor bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld voor mantelzorgers van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.
  • Contactochtenden voor mantelzorgers & partners.

Wil jij ondersteuning van Stichting Welzijnswerk?

Neem contact op. info@swwh.nl of bel (0528) 278 855. Of kijk op de site van SWW.

Mantelzorg-Vitaal

Mantelzorg-Vitaal Hoogeveen is bedoeld voor mantelzorgers die langdurig en onbetaald voor iemand zorgen. Tijd voor jezelf is dan af en toe erg belangrijk. Dat is ook nodig om het vol te kunnen houden, even op te laden en steun te ervaren, maar ook in contact te komen met andere mantelzorgers.

Mantelzorg-Vitaal organiseert een ruim aanbod aan activiteiten voor jou als mantelzorger:

  • Mantelzorg-Vitaal weekenden
    Even tijd voor jezelf, een paar dagen eropuit, genieten en niet hoeven zorgen! Dat is het doel van de weekenden.
  • Vitale activiteiten
    Sporten geeft meer helderheid in je hoofd. Zo blijf je langdurig in staat om zorg te verlenen.
    Denk aan activiteiten als; zwemmen, fitness, wandelen, fietsen of Tai Chi.
  • Ontspanningsactiviteiten
    Er worden regelmatig diverse workshops georganiseerd. Zoals; bloemschikken, schilderen, maar ook met lotgenoten naar de film of samen deelnemen aan Trappen, happen, stappen.
  • Theatheraanbiedingen
    Een avond, zang, muziek, toteel of cabaret.

Aanbod dus voor jong en oud…

Meld je aan!

Op de site van Mantelzorg-Vitaal Hoogeveen kan dat en je vindt er nog veel meer informatie. Mantelzorg-Vitaal is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Hoogeveen, het Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen, het Diaconaal Platform en de Stichting Welzijnswerk.

CPM Hoogeveen

Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen (CPM) is een vrijwilligersorganisatie en behartigt de belangen van mantelzorgers. Kijk op de website van CPM voor actuele informatie voor en over mantelzorgers. Ook vind je hier informatie over mantelzorgbeleid op landelijk, regionaal en lokaal niveau.